Атака на Кримський міст: "червоні лінії закінчилися, почалися коричневі"

Безпрецедентні заходи з охорони Кримського мосту і залякування "червоними лініями" - не спрацювали!  Місцеві жителі в бесіді з "ОстроВом" кажуть, що чергова атака на міст - це "удар нижче пояса", після якого будь-які запевнення "влади" про те, що все йде за планом, мають смішний і безглуздий вигляд.

"Червона лінія ще не постраждала?", - знущально пише один із популярних севастопольських Telegram-каналів у відповідь на черговий підрив Кримського мосту 17 липня.

Пропагандистський ресурс нагадав, що того самого дня рівно рік тому екс-президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що на Україну в разі нападу на Крим чекає "судний день". Він тоді погрожував, що "сховатися буде дуже складно". Щоправда, після цього вже траплявся і перший підрив Кримського мосту, і атаки безпілотників (зокрема й морські) на півострів…

Нинішній підрив мосту окупаційна влада кілька годин називала "надзвичайною подією", що не могло не обурити місцевих жителів.

"НП? А чому відразу не курйоз? Червоні лінії закінчилися, почалися коричневі", - обурюються кримчани в соцмережах.

Рано-вранці 17 липня на Кримському (Керченському) мосту, який з'єднує материкову частину РФ і тимчасово окупований український Крим, стався потужний вибух (кілька - за деякими даними). Як повідомив Національний антитерористичний комітет РФ, на Кримський міст було скоєно терористичну атаку, в якій брали участь два безпілотні надводні апарати.

"О 3:05 двома українськими безпілотними надводними апаратами здійснено атаку на Кримський міст. Унаслідок вчиненого терористичного акту пошкоджено автодорожню складову Кримського мосту", - йдеться в повідомленні.

Унаслідок "надзвичайної події" "глава Криму" Сергій Аксьонов закликав кримчан утриматися від поїздок через міст і "з метою безпеки вибирати альтернативний суходольний маршрут".

 

Український і російський сліди

На відміну від першого підриву Кримського моста, місцева і російська влада не стали ходити навкруги і практично відразу звинуватили Україну в події. Першим про це заявив так званий "глава парламенту Криму" Володимир Константинов.

"Сьогодні вночі терористичний режим Києва скоїв новий злочин - атакував Кримський міст.  У Києві не могли не знати, що автомобільна частина переходу - виключно цивільний об'єкт. Але терористів це ніколи не зупиняло. Не зупинить і надалі", - заявив він.

Пізніше слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за статтею "терористичний акт", у якій звинувачують українські спецслужби.

"За даними слідства, в ніч з 16 на 17 липня внаслідок терористичного акту, вчиненого спецслужбами України, було пошкоджено одну із секцій Кримського мосту. Слідством встановлюються особи з числа українських спецслужб і збройних формувань, причетні до організації та виконання цього злочину", - заявили там.

Увечері 17 липня "надзвичайну подію" прокоментував і сам російський диктатор Путін.

"Те, що трапилося, - це черговий терористичний акт київського режиму, цей злочин безглуздий, оскільки Кримський міст давно не використовують для військових перевезень", - сказав він.

Щоправда, "глава Криму" С. Аксьонов, під час цієї ж наради з Путіним, розповів про "пріоритетність вантажів Міноборони", які перенаправлені  на поромні переправи...

Українська сторона за традицією не стала визнавати своєї участі в "надзвичайній події".

"Зараз увесь світ бачить багатокілометрові затори та порушення мостових конструкцій. Що стосується додаткових коментарів причин цього - ми не коментуємо. Можна лише процитувати слова керівника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що "Кримський міст - конструкція там зайва", - заявив речник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Пізніше в українських ЗМІ, з посиланням на джерела, з'явилися численні повідомлення про те, що підрив Кримського мосту є спецоперацією Військово-морських сил ЗСУ та СБУ.

"Міст атакували за допомогою надводних дронів. Дійти до мосту було складно, але врешті-решт це вдалося зробити", - йдеться в повідомленні.

У СБУ завуальовано прокоментували підрив Кримського мосту, пообіцявши розкрити всі подробиці після перемоги України.

"Усі деталі організації "бавовни" Служба безпеки України обов'язково розкриє після нашої перемоги. Поки ж ми з цікавістю спостерігаємо, як один із символів путінського режиму вкотре не витримав військового навантаження. Водночас, нагадуємо, що в одному з інтерв'ю Голова СБУ Василь Малюк заявляв, що норми міжнародного права, аналіз оперативної обстановки і традиції ведення війни дозволяють перерізати логістичні шляхи ворога. Кримський міст сьогодні є одним із транспортних коридорів військових поставок для російської армії", - заявили у відомстві.

Російські ЗМІ та соцмережі швидко підхопили цю заяву, назвавши це "зізнанням у скоєнні теракту". Щоправда, і в цьому випадку пропаганда зробила свою справу - у росЗМІ не піднялася рука процитувати "після перемоги України", тож вони спотворили цитату на "у разі перемоги".

Але є й протилежні заяви. З натяком на провокацію самої РФ.  Наприклад, за словами очільниці прес-центру Сил оборони Півдня ЗСУ Наталії Гуменюк, пошкодження Кримського мосту може бути російським сценарієм.

"Розуміємо, що при тих безпрецедентних заходах безпеки, яких вживали тривалий час росіяни навколо Кримського мосту, вони, цілком імовірно, контролювали всю цю ситуацію і далі розгортається вона за запрограмованим ними ж сценарієм. З огляду на те, що саме сьогодні постало питання, що буде далі із "зерновою угодою", цілком імовірно припустити, що ворог може вдаватися до будь-яких провокацій", - заявила вона 17 липня вранці. Через кілька годин РФ офіційно вийшла із "зернової угоди".

З такою ж версією виступив і радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

"Давайте припустимо - з урахуванням обсягу ушкоджень, - що настільки ефектний/неефектний (залізяка продовжує функціонувати) підрив здійснили самі росіяни. З огляду на їхній нинішній інтелектуальний рівень і невміння передбачати наслідки - цілком собі сценарій", - вважає він.

За його словами, росіяни в такий спосіб могли спробувати "перехопити тему тероризму" і заявити, що терористичні акти здійснює не тільки РФ.

Крім того, вважає Подоляк, росіяни могли забезпечити конкретний "живий щит" із цивільних уздовж лінії зіткнення по всій окупованій території.

"Грубо кажучи, забезпечити прикриття сухопутного коридору для підвезення резервів "жінками і дітьми". Знову ж таки класична російська (публічно не раз декларована Путіним) тактика ведення бойових дій у великих масштабах", - зазначив він.

Російська влада, на думку Подоляка, підривом мосту могла також спробувати глибше налякати своїх громадян і агресивно впливати на соціальне середовище в самій РФ - довести, що йде реальна війна.

І останній мотив, за словами Подоляка, міг полягати в тому, щоб створити максимально криваві та скандальні приводи, щоб "відволікати увагу від "слабкого царя" на прізвище путін, який блискуче продемонстрував своє боягузтво в особистій ситуації з невдалим "пригожинським заколотом".

"Так чи інакше, все це дуже практично і дуже типово для Росії - примітивні технологічні завдання і примітивні технологічні рішення. І байдуже, що це сильно б'є по репутації "російської армії" і російських спецслужб", - резюмував радник глави ОП.

Однак, потрібно визнати, що версія "російського сліду" виглядає скоріше знущанням над агресором, ніж реалістичною.

Реакція

За кілька годин після "надзвичайної події" в місцевих соцмережах почали поширюватися повідомлення і відео про удари відплати. Місцеві пропагандисти вийшли на вулиці Криму і діставали перехожих запитаннями, як саме РФ має відповісти за підрив мосту.

"Повинні відповісти і покарати. У них же є такі самі об'єкти? Чому ні. Чому ми такі лояльні люди? Чому ми їх жаліємо?", - відповів один із жителів Севастополя.

"Нас атакували, значить і ми повинні атакувати у відповідь", - підтримала його дівчина.

Один із жителів і зовсім запропонував вдарити ядерною зброєю.

Примітно, що запитань щодо можливих наслідків вибуху від журналістів не було...

Російська та окупаційна влада також не мовчала. Так званий "голова державної ради Криму" Володимир Константинов одним із перших заговорив про "удари відплати" по Україні. Ба більше, він згадав про обіцяні міністром оборони Сергієм Шойгу удари по центрах ухвалення рішень.

"Їх може зупинити тільки позбавлення фізичної можливості нанесення таких ударів, а також - невідворотність відплати за кожен такий удар.  Щодо відплати - будемо стежити за новинами. Наш міністр оборони обіцяв удари по центрах ухвалення злочинних рішень", - повідомив він у своєму Telegram-каналі.

Із приблизно такою ж войовничою риторикою традиційно виступив заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв. Він закликав підривати будинки і знищувати вище керівництво України.

"Світовий і наш власний досвід показує, що з терористами неможливо боротися міжнародними санкціями, залякуванням або вмовляннями. Вони розуміють тільки мову сили. Тільки персональні та зовсім негуманні методи. Тому треба підривати їхні власні будинки та будинки їхніх родичів. Шукати і ліквідовувати їхніх подільників, відмовляючись від прісної ідеї судового процесу над ними. Але головне - знищувати вище керівництво терористичних формувань, у яких щілинах би ці комахи не ховалися. Це важко, але можливо", - вважає екс-президент РФ.

Окремо окупанти і пропагандисти підняли тему щодо захоплення українського узбережжя Чорного моря, зокрема Одеси.

"Звільнити Херсон, Миколаїв, Одесу. І ніяких із ними угод. Вони будь-яку угоду обов'язково використають, щоб по нас вдарити. У них немає успіхів на полі бою, тому будуть розвивати терористичну діяльність", - заявив окупант Константинов.

З ним солідарний і член партії "Единая Россия" і Ради Федерації РФ Володимир Джабаров.

"Україна має бути повністю відсічена від Чорного моря, інакше загрози Криму повторюватимуться знову і знову. Одеса і Миколаїв знову мають стати російськими регіонами", - зазначив він.

Про те, що такі ситуації повторюватимуться, сказав і терорист Стрєлков-Гіркін.

"Мені нічого додати до того, що написав після минулої атаки на Кримський міст: "будуть бити ще". Будуть бити ще. Більше, далі, сильніше. Поки дивовижні придурки в Кремлі не зрозуміють, що договорнячків не буде, що партнери їх не зрозуміють і не пробачать і що у війні треба перемагати", - написав він у Telegram.

Що стосується місцевих жителів, то їх обурив той факт, що кримські ЗМІ та соцмережі недовго обговорювали підрив моста, його причини і наслідки, і в якийсь момент переключилися на інші теми.

"Це якийсь сюр. У нас друга атака на основну транспортну артерію, як нам говорили, найзахищеніший об'єкт у світі (так, таке говорили після першої атаки!), супер-ППО тощо, а ми кілька годин пожурилися і взялися за інші теми. Увечері 17 липня у нас уже всі новини були тільки про зернову угоду, літак, що впав, Ердогана. Місцева влада спочатку погрозила пальчиком, пообіцявши розплату, а потім швидко переключилася на зернову угоду та інші "важливіші питання". А те, що в нас до цього на Севастополь була атака, взагалі майже не говорили й не писали. Добре живемо", - розповіла "ОстроВу" мешканка Сімферополя Катерина.

Дійсно, місцеві ЗМІ недовго сумували з приводу чергового підриву моста. У другій половині дня почали активно з'являтися повідомлення про незначні пошкодження, швидке лагодження і провал українських планів щодо повного знищення об'єкта.

Один із севастопольських новинних Telegram-каналів порадив замість мосту читати про смачну їжу Криму...

"Послухайте, нас відрізають від материкової частини Росії, можливі перебої з постачанням палива, продуктів і ліків. Окремо постраждає туристичний бізнес, це очевидно. Не думаю, що після таких новин туристів стане більше. Дай бог, щоб досиділи ті, хто тут уже якимось дивом опинився. Люди не розуміють, як можна було допустити атаку на настільки захищений об'єкт. Люди не розуміють, що взагалі буде далі. Люди не розуміють, чому все продовжує "йти за планом". Зате ми обсмоктуємо тему зернової угоди і чому нам вигідно її розірвати, ось тема номер один зараз", - зазначив житель Севастополя Михайло.

За його словами, деякі його колеги і знайомі, незважаючи на войовничі й антиукраїнські настрої, вже по-іншому починають дивитися на війну і "щось розуміти".

"Риторика про слабких "хохлів" і "укрів" поступово зникає. Місцеві визнають, що українська армія сильна і просто так не здасться . Окремо наростає критика як місцевої влади, яка тільки те й робить, що заспокоює і заколисує нас, так і центральної - що ж це за таке супер-ППО в нас, що українські кустарні безпілотники не може побороти. Я вам так скажу, коли сталася вся ця історія з "Вагнером", я запитав у всіх своїх знайомих і колег у Севастополі - всі були за Пригожина. І коли ми обговорювали новий підрив моста, то хтось сказав, що за Пригожина такого б не було", - додав він.

Наслідки

Насамперед, внаслідок руйнування секції Кримського мосту у росіян виникнуть проблеми з логістикою, зокрема з постачанням техніки та живої сили на фронт.

"Оскільки півострів використовується росіянами як великий логістичний хаб для переміщення сил і засобів у глиб території України. Звичайно, будь-які логістичні проблеми - це додаткові ускладнення для окупантів, які створюють потенційні переваги для українських сил оборони", - вважає речник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

В Інституті вивчення війни зазначають, що російські туристи, які втекли з окупованого Криму, імовірно, посилили трафік і перешкоджали логістиці з півострова в тилові райони Запорізької та Херсонської областей України.

Аналітики зазначають, що російська логістика на півдні України постраждає в короткостроковій і середньостроковій перспективі, тож в окупантів у Запорізькій області, які вже скаржаться на дефіцит поставок, будуть ще більші проблеми.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець звертає увагу на інформаційно-психологічний аспект підриву мосту.

"Ми говоримо про те, що це силова операція, яка була спрямована на обмеження логістики і поставок з РФ до Криму всіх речей, пов'язаних з окупацією. А з іншого боку, це має суттєвий вплив у перспективі на здатність російської армії утримувати Крим і забезпечувати постачання на території, які РФ утримує в Запорізькій області", - вважає він.

Після першої атаки на Кримський міст росіяни суттєво наростили обстріли українських міст і почали атакувати енергетичні об'єкти, тож постає логічне запитання, яке активно обговорюється в соцмережах, чого від них варто очікувати.

"Якщо брати кінцеву перспективу, то відповіддю буде досягнення всіх цілей "спеціальної військової операції", яка триватиме", - заявив на це прес-секретар російського диктатора.

Сам же путін пригрозив "відповіддю", яку готує Міністерство оборони РФ.

Пізніше виявилося, що цим "ударом відплати" була атака дронів на Одесу в ніч на 18 липня. Принаймні так відповів на відповідне запитання Д. Пєсков...

Щодо прогнозів від української влади, то, за словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, за підрив Кримського мосту РФ може збільшити кількість масованих ударів по Україні. Чогось нового і несподіваного він не очікує.

"У Росії немає несподіваних кроків у цій війні. У них є тільки один несподіваний крок - збільшувати кількість убивств цивільного населення... Сьогодні літо 2023 року, коли вже всі ресурси Росія використовує, всі засоби. Росія це буде збільшувати, поки у неї є ресурси", - вважає він.

Окремо він зазначив, що не вірить у ядерну відповідь з боку РФ, яку активно обговорюють у соцмережах.

"Ядерний удар - це буде кінець сучасної цивілізації як такої. Тоді буде чітко зрозуміло, що немає стримуючих факторів, і це не питання України", - сказав Подоляк.

А поки російські пропагандисти обговорюють "удари відплати", українські соцмережі заполонили численні меми на тему підриву мосту.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті